Sanatate

Sterilizarea instrumentarului stomatologic. Aparate care ajută la menținerea igienei în cabinetele dentiștilor

Posted On
Posted By admin

Alegerea unui medic stomatolog depinde, în general, de foarte mulți factori. De obicei, însă, printre cei mai populari dintre aceștia se numără prețurile percepute de medicul dentist, cât de ușor lucrează el – chestiune provenită din frica oamenilor de stomatologi și de durerea pe care o poate provoca un tratament dentar ș.a.m.d. Puțini, însă, iau în calcul și igiena cabinetului dentar pe care îl aleg.

În mod paradoxal, există, totodată, și foarte multe persoane care au temeri legate de contactarea unor viruși sau a unor boli în urma experiențelor stomatologice.

Este ușor să ne închipuim faptul că anumite tipuri de hepatite, inclusiv B și C, dar și virusul HIV se pot transmite prin intermediul instrumentelor folosite de medicul dentist în timpul tratamentelor efectuate.

Așadar, felul în care igiena este menținută într-un cabinet dentar și modul în care personalul medical efectuează sterilizarea instrumentarului sunt foarte importante.

Cum se realizează sterilizarea instrumentarului stomatologic?

Potrivit reglementărilor din domeniu, normelor europene și legislației naționale în vigoare, sterilizarea corectă şi completă a instrumentarului se realizează prin parcurgerea mai multor etape.

Etapele sterilizării instrumentelor folosite de medicul dentist:

  • presterilizarea;
  • spălarea instrumentelor;
  • împachetarea instrumentarului în folii;
  • sterilizarea propriu-zisă;
  • inscripţionarea datei la care s-a efectuat sterilizarea;
  • depozitarea în compartimentele speciale din cabinet.

Pe scurt, aceste etape presupun spălarea instrumentelor, lăsarea lor timp de o oră într-o baie de soluție dezinfectantă, clătirea, uscarea și ambalarea lor în pungi autoclave care trebuie sigilate, și introducerea acestora într-un aparat numit autoclav, unde sunt ținute timp de 30 până la 90 de minute.

Personalul care realizează sterilizarea trebuie să se asigure că respectivele pungi sunt bine sigilate (se folosește un aparat de sigilat pungi), astfel încât procesul să fie unul reușit. De asemenea, este interesant de știut faptul că acel autoclav este un aparat care sterilizează cu aer umed.

După scoaterea instrumentarului din autoclav, urmează etichetarea pungilor și depozitarea instrumentarului la locul lui.

Sfaturi care ne pot feri de o posibilă contaminare

Pentru că igienizarea instrumentelor folosite de medicul stomatolog este atât de importantă pentru sănătatea pacienților, fiecare material, substanță sau aparat care face parte din tot acest proces de sterilizare are un rol crucial.

Astfel, este foarte important să urmăriți cu atenție ca instrumentarul pe care dentistul se pregătește să-l folosească este sigilat în acele pungi speciale și desfăcut doar în momentul folosirii.

Foliile în care sunt împachetate instrumentele se ermetizează cu ajutorul unui aparat de sigilat pungi pentru sterilizare, astfel încât după scoaterea lor din autoclav rămân perfect igienizate.

Acest lucru, însă, nu durează la infinit.

De fapt, tocmai de aceea se notează data sterilizării pe pungă, pentru că, inclusiv în cazul în care ambalajul se menține integru, durata menținerii sterilității este de maximum două luni.

De asemenea, pentru a vă asigura că vizitele la dentist vor decurge fără niciun fel de surprize neplăcute, urmăriți cu atenție dacă medicul își dezinfectează mâinile, poartă mănuși de unică folosință și echipament de protecție, inclusiv mască la gură, precum și dacă vă oferă un pahar nou, nefolosit.

Așadar, de acum înainte, țineți minte că este important să acordați o atenție mai mare igienei din cabinetul medicului dentist!

Related Post

leave a Comment