Diverse

Romania secolului XXI

Posted On
Posted By admin

O sa ziceti ca aceasta tema este supracunoscuta, toti ne cunoastem tara, dar in acest moment m-a lovit ca un fulger in noapte inspiratia si vreau sa scriu. Avertisment de la inceput ca acesta este un pamflet si trebuie tratat ca atare.

Prin urmare, sa incep. Cum se prezinta Romania secolului XXI? O tara din sud estul Europei, proaspat aderata la structurile Uniunii Europene, un pas mic pentru omenire, un pas mare pentru Romania, si, din cate vad, un pas care nu se simte aproape deloc in viata romanilor. Poate nu sunt eu atent, poate nu mai vad bine, adevarul este ca a trecut si destul de putin timp de la aderare, dar parca lucrurile tot nu se misca. Strazile sunt tot pline de praf, asflatul este tot plin de gauri, mizeria domneste pe multe strazi, in Capitala inca exista strazi neasfaltate sau fara apa curenta si gaze. Si se presupune ca Bucuresti este capitala europeana? Cel putin pe moment, ne inselam. Pentru moment, in Romania, din punctul meu de vedere, inca domina lenea, coruptia, vesnicele boli care nu se mai vindeca.  Acum ar trebui sa spun ca fac parte din generatia care se presupune ca va aduce o schimbare Romaniei, in scoala ni se tot spunea “Voi sunteti viitorul tarii”, si, culmea, mai sunt si student la Stiinte Politice, deci pare-se ca sunt pe calea cea buna. Dar un singur om nu poate sa faca o diferenta, trebuie din ce in ce mai multi care sa lupte pentru a schimba ceva.

In mod uimitor totusi, se pare ca unele lucruri au inceput sa se miste. Zilele trecute am vazut la stiri ca in Bucuresti au inceput sa dea amenzi celor care fac mizerie pe strada, chiar si un bilet sau un ambalaj de la guma de mestecat, si acesta mi se pare un lucru imbucurator, care ne apropie oarecum de marile capital europene. Sa speram insa ca aceasta masura va fi aplicata corect si permanent, nu cateva amenzi care au aparut la televizor si dupa aceea pauza.  O alta chestie foarte interesanta a fost initiata de siteul UrbanNews, si anume un sistem de reclamare a tuturor soferilor care fac probleme pe drumurile publice, o initiativa demna de laude. Puteti citi mai multe detalii pe blogul UrbanIulian, un blog care mi se pare foarte interesant.

Si, pentru moment, cam asta este Romania secolului XXI, o tara care se dezvolta cu pasi greoi, care incearca sa se adapteze standardelor Uniunii Europene, si care, probabil, va reusi acest lucru. Nu pot spune insa cat de curand, ramane de vazut.

PS: scuze pentru scrisul asa mare, dar am scris documentul intr-un word, si am dat paste aici si nu merge sa l modific……

Related Post

leave a Comment