Diverse

Romania pe ultimul loc la recomandarea pentru investitii. Fitch a reconfirmat ratingul de tara

Posted On
Posted By admin

Ministerul de Finante anunta intr-un comunicat faptul ca agentia de rating Fitch reconfirma rating-ul suveran datoriei guvernamentale a Romaniei, la “BBB-“ pentru datoria pe termen lung in valuta. “BBB minus” cu perspectiva nagativa este ultima nota din categoria “investment-grade”. Romania se afla pe ultimul loc.

Nivelul ratingului care se recomanda investitiilor este redat de nivelul datoriei guvernamentale si a serviciului asociat acestuia sub nivelul tarilor din aceeasi categoria de rating, cat si de nivelul PIB-ului pe cap de locuitor, indicatorii de guvernata, dar si de dezvoltarea capitalului uman, precum si de apartenenta la UE.

Fitch mentioneaza ca factorii de mai sus sustin ratingul si sunt contrabalansati de deficitele unui nivel istorisc slab al consolidarii fiscale, cat si de nivelul relativ ridicat pe care il au datoriile externe nete. Agentiile de rating Standard & Poor’s si Moody’s au reconfirmat si ele ratingul Romaniei. Puteti afla si alte informatii economice de pe nstiri.ro, un site de stiri si noutati.

Agentia de rating Fitch considera ca perspectiva negativa reflecta incertitudinea cu privire la implementarea politicilor menite sa solutioneze dezechilibrele bugetare structurale pe termen mediu si impactul pe care il au asupra finantelor publice ale Romaniei. Aceste actiuni vin si in urma gestionarii deficitare a pandemiei, a riscurilor pe care le-a adus aceasta, inclusiv cresterea costurilor cu energia.

Sub nivelul altor tari, ratingul pe care il avem la nivelul “investment-grade” este generat de nivelul datoriei guvernamentale si de serviciul datoriei. De asemenea, acesta este influentat de PIB-ul per capital. Fitch asteapta o consolidare fiscala moderata pe termen scurt. Deficitul guvernamental care este calculat pe baza metodologiei ESA ar urma sa ajunga la 8% in anul 2021.

Din pacate, pandemia a adus o multime de probleme grave la nivel de economie. Intr-un cerc vicios, Romania nu a reusit sa gestioneze rata de mortalitate a pandemiei, rata de infectare si implicit a dus la o scadere drastica in ceea ce priveste economia.

In perioada ianuarie-august, redresarea a fost rapida si a oferit autoritatilor o marja de manevra pentru cresterea cheltuieilor legate de sanatate si alte transferuri. Totusi, riscurile s-au accentuat la obiectivul deficitului bugetar pe anul 2022.

PNNR-ul Romaniei sustine ca obiectivul autoritatilor este aprobarea si implementarea Legii unice de salarizare si Legii referitoare la pensiile publice pana la mijlocul anului 2023. Indeplinirea obiectivului este vitala pentru garantarea primirii banilor din PNNR.

Obiectivele pe care le au autoritatile vor fi amenintate si de criza politica, Romania nereusind sa creasca in acest rating. Stationarea la nivel de investitii ar putea duce tara noatra la o criza economica si mai mare.

Toate segmentele publice si private sunt afectate de acest rating, cat si de incapacitatea autoritatilor de a gestiona criza politica si criza de sanatate. Mai multe stiri puteti vedea pe site-ul Nstiri.ro. Agentia de rating Fitch estimeaza o crestere economica mult mai mica in anii ce urmeaza. Reducerea vulnerabilitatilor externe precum imbunatatirea sustinuta de indicii datoriei externe este cea care poate aduce o crestere in rating a Romaniei.

Related Post