Opalul, semipretioasa lunii octombrie
Opalul este probabil piatra cea mai unica din punct de vedere al diversitatii si frumusetii. Spre deosebire de majoritatea pietrelor pretioase, opalul este amorf ceea ce inseamna ca nu are o structura cristalina definita. Ia mai multe forme si culori si, in acest fel este destul de imprevizibil.
Opalul a fost muza artistilor, scriitorilor si altor reclame de la ceea ce pare a fi inceputul timpului. Originea exacta a numelui este contestata, dar istoricii sunt increzatori ca in vechea Roma, opalul era cunoscut sub numele de opalus care se traduce ca “piatra pretioasa”. Era opalul la fel de admirat de catre vechii romani cum este azi? Nimeni nu este sigur, dar dovezile de artefacte cu opal dateaza inca din anul 4000 i.Hr..
Nu numai ca exista in mintile si inimile omenirii de sute, daca nu mii de ani, dar opalului ii trebuie foarte mult timp pentru a se forma. Conform teoriei populare, dioxidul de siliciu, substanta din care este facut opalul, a inundat parti din Australia acum 20 sau 30 de milioane de ani. Pe masura ce milioanele de ani au trecut, aceast siliciu s-a consolidat intre bolovani si crevase pentru a forma opalul.
Acest lucru nu s-a intamplat peste noapte. Este nevoie de aproximativ cinci milioane ani ca sa se solidifice un cm de opal. Desi cauza exacta a formarii opalului este inca disputata, multi cred ca siliciul s-a depus in fisuri de stanca de ploi abundente. Odata ce apa s-a evaporat, ce a ramas a fost un silicagel care apoi intarit, pe parcursul a ceea ce unii cred ca este un proces de milioane de ani, aceasta teorie a capatat sens, cu atat maimult cu cat se stie ca opalul are apa in compozitie. Continutul de apa al unui opal poate urca si la douazeci la suta, desi, de obicei, se incadreaza undeva in cinci procente.
Se estimeaza ca aproape 95 la suta din opalul din lume este in Australia. Alte tari cunoscute pentru minele de opal includ Etiopia, Brazilia si Mexic. Exista doua tipuri de opal: pietre pretioase si pietre comune. Opalurile pretioase fie au culori vibrante, fie prezinta un joc de culoare. Jocul de culori este un termen inventat pentru a descrie pe un ecran unic o culoare multidimensionala.
Opalul pretios are doua culori de baza: culoarea de fundal si jocul de culoare. Culoarea de fundal este cauzata de impuritatile siliciului, iar celelalte culori sunt cauzate de formele in care siliciul se uneste, acesta fiind compus dintr-un grup de sfere mici care adera una la alta. Cand fuzioneaza, goluri mici sunt create intre ele, acestea permitand luminii sa se difracte. Aceasta difractie provoaca o magnitudine de diferite forme si combinatii de culori.