Istoria fast food-ului
Unii pozitioneaza istoria moderna a fast food-ului in America, odata cu deschiderea unui restaurant fast-food din New York. Numt Automat, acesta era de fapt o cafenea unde se serveau produse alimentare si cafea preparate in spatele unor geamuri mici si care functionau cu monede. Deschis pe strazi celebre din marele oras, acest loc a creat senzatie in anul 1912, ramanand extrem de popular si cateva decenii mai tarziu.
Numeroase restaurante de acest gen au fost construite in toata tara pentru a face fata cererii starnite de sloganul care ii dadea mai putin lucru mamei.
Alti istorici si manuale de liceu sunt de parere ca A & W, care si-a inceput activitatea cativa ani mai devreme in Kansas si a deschis rapid si francize ar fi primul restaurant fast-food, vanzand hamburgeri cu cinci centi bucata la deschidere si stimuland astfel numerosi competitori si concurenti din ndustria alimentara. Ceea ce este sigur, insa, este ca White Castle a facut primul efort semnificativ pentru a standardiza productia de alimente si a-l exploata in restaurantele fast-food.
Sistemul White Castle a creat primul lant de aprovizionare cu alimente fast pentru furnizorii de carne, chifle, produse din hartie si alte consumabile pentru restaurante lor, pionieri si in conceptul de multiplicare a lantului de restaurante care vand hamburgeri, sub aspectul standardizarii aspectului si constructiei in sine. Mai mult, compania chiar a dezvoltat o divizie separata de constructii pentru cladirile prefabricate ale lantului de restaurante. McDonalds a fost cel care a raspandit mai apoi sistemul de servicii astfel creat si, mult mai tarziu, punctele de vanzare Ray Kroc, toate construite pe principii, sisteme si practici pe care White Castle le-a stabilit intre anii douazeci si treizeci.
Restaurantul hamburger, cel mai des asociat de catre public cu termenul de fast food, a fost creat initial de catre doi frati din New Hampshire. Richard si Maurice McDonald au deschis un gratar drive-in si au descoperit ca cea mai mare din profiturile lor veneau din hamburgeri. S-au axat astfel doar pe oferirea unui meniu simplu cu hamburgeri, cartofi prajiti, shake-uri, cafea si Coca-Cola, servite in ambalaj de unica folosinta.
Chiar daca restaurantele fast food au, de obicei, si o zona de relaxare unde clientii pot servi masa, comenzile sunt concepute pentru a fi luate, serviciile de masa traditionala fiind rare. In general, comenzile sunt preluate si platite la un contor larg, unde clientii asteapta cu tava sau cu recipientele de hrana pregatite. Un serviciu de genul drive-in poate permite clientilor sa comande pizza sau alte mancaruri fast food si sa-si ridice produsele alimentare fara a iesi din masina.
Chiar de la inceputuri, ideea de fast food a fost proiectata pentru a oferi mancare pe picior de plecare si de multe ori, fara a fi nevoie de tacamuri traditionale.