De ce poarta preotii reverenda?
Celebra haina a preotilor, reverenda, mai este cunoscuta si sub alte denumiri precum „anteriu” si „sutana”. Este usor de recunoscut, intrucat nu e altceva decat acel vesmant lung si negru, cu un croi mai mult decat simplu care se imbraca de catre preot peste hainele personale.
Paradoxal este faptul ca reverenda face parte din categoria vesmintelor neliturgice, desi nu poate lipsi din vestimentatia preotilor la nicio slujba. Odata imbracata, peste ea se poarta toate celelalte vesminte liturgice.
Purtata zilnic, reverenda acopera integral corpul, mai putin mainile si chipul, asemenea sfintilor din icoane. Lungimea acesteia ilustreaza buna cuviinta, motiv pentru care trebuie sa fie pana in pamant. Culoarea neagra este specifica smereniei si in acelasi timp, prin ea preotul aratand tuturor cum trebuie omul sa paraseasca lumea.
Reverenda, haina pe care preotul o imbraca in fiecare zi
Din ziua hirotoniei, preotul nu mai renunta la reverenda, decat numai in cazuri rare. Asa cum harul si binecuvantarea trebuie pastrate cu grija pe toata durata preotiei, tot asa si reverenda trebuie purtata neincetat de catre slujitorul altarului. Desigur, harul nu este daruit de reverenda, insa aceasta ajuta la pastrarea acestuia.
Exista o vorba din batrani care spune ca „Nu haina il face pe om”. Oricat de inteleapta ar fi sintagma si oricat de mult adevar ar grai, nu se aplica si in acest caz. Este drept ca nu reverenda este esentiala in savarsirea actelor divine, insa aceasta predica neincetat, chiar si atunci cand preotul nu rosteste niciun cuvant.
Reverenda nu indeplineste rolul unei uniforme de serviciu, asa cum se intampla in cazul altor meserii. Asta inseamna ca rolul sau practic este subordonat celui duhovnicesc, care are mereu intaietate. In acest fel crestinii isi amintesc ca au datoria de a lupa neincetat pentru castigarea vietii vesnice, in imparatia lui Iisus Hristos, de fiecare daca cand isi vad preotul imbracat in acest vesmant.
Chiar daca unele lucruri pot parea stranii pentru crestinul de rand, nimic in Biserica Ortodoxa nu este intamplator. Toate lucrurile si actele bisericesti au un temei duhovnicesc pe care unii preoti ajung sa le scape din vedere, in incercarea de a se alinia in pas cu vremea. Deci este posibil sa renunte in a mai purta reverende preotesti in viata de zi cu zi. Asta inseamna ca preotia este o misiune pe care nu au avut puterea sa si-o asume in toata deplinatatea sensului.
Purtarea vesmintelor preotesti sporeste autoritatea slujitorilor altarelor
Credinciosii sunt invatati sa il vada pe preot purtand haina preoteasca. Aceasta este decisiva pentru evlavia enoriasilor care raspund cu dragoste chemarii si dragostei lui Iisus Hristos.
Purtarea vesmintelor preotesti reprezinta o marturisire vie a credintei, o predica constanta si directa a invataturilor bisericesti. Numai in tinuta sa preotul apare in toata desavarsirea slujirii sale si doar asa crestinii ii saruta cu respect mana unuia ce poarta harul preotesc, aratand asta si prin haina.
Purtarea neincetata a reverendei creste prestigiul Bisericii. Credinciosii respecta autoritatea preotului, deci implicit si pe cea a Bisericii unde acesta slujeste.
Vesmintele bisericesti necesita a fi inlocuite la o anumita perioada de timp, asemenea tuturor articolelor vestimentare. Fiind mereu purtate, inevitabil se uzeaza, de unde si necesitatea de a fi inlocuite cu altele noi, de calitate superioara. In prezent exista vesmintebisericesti.ro care se ocupa cu furnizarea acestei categorii de produse, reusind sa multumeasca prin calitate si profesionalism deplin.