Imobiliare

Contractul de intermediere pentru achiziția unui imobil. De ce ai nevoie de un avocat?

Posted On
Posted By admin

Piața imobiliară la momentul actual este într-o continuă dezvoltare. Dezvoltatorii imobiliari vând și construiesc tot mai multe locuințe și asta pentru că tot mai multe persoane sunt interesate de a avea propria locuință, decât să plătească o chirie pe un apartament sau o casă.

Cumpărarea unei case sau a unui apartament este o investiție pe termen lung, ce implică de asemenea și o serie de riscuri. De aceea, unul dintre cele mai importante aspecte atunci când trebuie să semnăm acte juridice este de a ne documenta foarte bine înainte. Acest lucru va reduce riscurile și efectele nedorite sau neașteptate.

Din păcate, prea puține persoane citesc un act înainte de a-l semna indiferent de natura lui, ceea ce de multe ori se trezesc cu o serie de probleme pe care nu le pot rezolva, decât în fața instanței. În calitate de avocat civil Cluj, Roxana Pop, de-a lungul carierei sale s-a confruntat cu diferite spețe în ceea ce privește contractul de intermediere pentru achiziția unui imobil. Tocmai de aceea, recomandă câteva sfaturi utile pentru cei care doresc să achiziționeze un imobil de la o agenție imobiliară.

Înainte de semnarea actelor este foarte important să le citiți foarte bine

De multe ori se întâmplă ca dezvoltatorii să facă promisiuni pentru a garanta siguranța tranzacției, însă multe dintre acestea nu se regăsesc în contract. Fapt pentru care trebuie să solicitați inserarea clauzelor pentru a vedea dacă promisiunile făcute sunt reale sau sunt doar strategii de marketing.

Având în vedere faptul că, de obicei cabinetele notariale sunt foarte pline, iar notarii nu timpul necesar pentru a explica pas cu pas fiecare articol din contract, vă puteți prezenta la biroul notarial împreună cu un avocat pentru a interpreta dispozițiile contractuale.

Legile în vigoare ce reglementează intermedierea imobiliară prezintă următoarele clauze abuzive cu care vă puteți confrunta:

  • mențiunea conform căreia contractul se poate modifica, însă fără acordul cumpărătorului. Contractul se poate modifica doar cu acordul scris și semnat al ambelor părți.
  • modificarea valorii comisionului sau modului de plată fără ca cealaltă parte să fie de acord.
  • perceperea unor noi taxe sau comisioane, deși acestea nu se află în contract.
  • anularea acordului fără un motiv bine întemeiat.

Important de menționat este faptul că agentul imobiliar este obligat să informeze orice posibil cumpărător cu privire la valoarea comisionului, dacă acesta este procentual din valoarea unui posibil contract încheiat prin intermedierea sa. De asemenea, dezvoltatorul este obligat să informeze dacă valoarea comisionului este o sumă fixă, prestabilită.

Reputația vânzătorului este importantă

De asemenea, avocat Roxana Pop explică și în pagina sa roxanapop-law.ro să avem grijă cu cine încheiem orice fel de contracte. Faptul că avem acces la internet ne permite să verificăm în prealabil respectivii agenți imobiliari, dacă există un articol de presă în care se aibă vreun dosar penal pe numele acestuia, cât și alte informații publice ce ne pot ajuta să luăm o decizie corectă.

Este important să vă respectați obligațiile și să aveți dovezi în acest sens

În contextul în care una dintre părțile antecontractului nu dorește să încheie contractul final de vânzare-cumpărare, cealaltă parte, legal, poate solicita în instanța de judecată pronunțarea unei hotărâri ce va ține locul actului de vânzare-cumpărare. Cu privire la acest lucru vă poate oferi consultanță juridică avocat Roxana Pop.

Tot la avocat Roxana Pop puteți apela în cazul în care aveți nevoie pentru semnarea contractului sau pentru a fi asistat la cabinetul notarial. Pentru alte informații, citeste mai multe aici.

Date de contact:

av.roxana.pop@gmail.com

Related Post