Aparatul dentar – beneficii estetice și funcționale

Oricine își dorește un zâmbet impecabil, pe care să îl afișeze fără niciun fel de reținere în fața celorlalți, însă natura nu ne înzestrează pe toți cu o dantură perfectă.
Așadar, din păcate, există numeroase persoane care nu sunt mulțumite de felul în care arată zâmbetul lor, unele având dinții strâmbi, distanțați sau înghesuiți, fapt pentru care, de cele mai multe ori, le este rușine să zâmbească.
Aceste probleme, însă, au o rezolvare, iar ea constă în purtarea aparatului dentar. Soluția li se adresează inclusiv persoanelor care au articulațiile mandibulei suprasolicitate din cauza faptului că mușcătura este defectuoasă (malocluzie), sau celor care au strungăreață (cunoscută sub denumirea de „diastemă”, în termeni medicali), fapt care, din nou, îngreunează procesul masticației.
Și, pentru că aparatul dentar poate fi purtat nu doar de către copii, ci și de către adolescenți și adulți, specialiștii recomandă apelarea la un astfel de tratament la orice vârstă.
Rolul aparatului dentar
Practic, aparatul dentar corectează toate defectele care țin de aspectul funcțional, prevenind atât apariția gingivitei, cât și a cariilor dentare, iar asta pentru că dinții care nu au o aliniere corectă pe arcadă pot fi foarte greu de curățat, iar o igienă dentară efectuată necorespunzător poate conduce la apariția cariilor.
Ce beneficii oferă aparatul dentar
În funcție de tipul de aparat dentar ales ori recomandat de către medicul stomatolog – pentru că piața oferă o gamă destul de variată de astfel de soluții – puteți beneficia de o serie de avantaje, inclusiv din punct de vedere estetic.
Pe de altă parte, din punct de vedere al funcționalității pe care acest tratament de natură ortodontică trebuie să o îndeplinească, este indicat să țineți cont – înainte de a alege aparatul dentar – de câteva dintre cele mai importante beneficii pe care trebuie să le ofere:
- să contribuie la menținerea sănătății orale;
- să asigure o igienizare a dinților care să se realizeze într-un mod facil;
- să confere siguranță sau, mai precis, să nu prezinte riscul demineralizării suprafeței exterioare a dinților sau cel al apariției cariilor.
Ce reguli impune purtarea unui aparat dentar, din punct de vedere al alimentației
Cu siguranță capitolul „mâncăruri de evitat” este unul dintre cele mai importante, atunci când vine vorba despre purtarea unui aparat dentar. Medicul ortodont vă va explica faptul că ar fi bine să evitați mâncărurile cu o consistență dură, cele lipicioase sau cu conținut ridicat de zahăr, iar asta deoarece pot provoca unele defecțiuni aparatului dentar, respectiv se pot prinde între brackeți și arcuri.
De altfel, conținutul ridicat de zahăr din produsele alimentare reprezintă una dintre principalele cauze ale degradării danturii, așadar pot determina apariția unor complicații nedorite în timpul tratamentului ortodontic cu aparat dentar.
Vestea bună, însă, este că vei putea mânca imediat ce părăsești cabinetul și, deși există câteva mâncăruri care ar trebui evitate pe întreaga durată a tratamentului, restricțiile nu sunt atât de multe. Foarte important, însă, va fi să renunțați complet la obiceiurile precum rosul unghiilor sau al pixurilor.
Așadar, purtarea unui aparat dentar nu este atât de restrictivă și oferă numeroase beneficii, atât din punct de vedere estetic, cât și din punct de vedere funcțional, indiferent de vârsta pacientului care necesită un astfel de tratament.
Dacă doriți să apelați la o echipă specializată în ortodonție, care să vă ajute cu profesionalism să obțineți rezultatele dorite, Clinica Trident din București poate fi cea mai bună alegere.
Tehnologiile digitalizate de ultimă generație, grija față de pacient și experiența profesională a specialiștilor de la Clinica Trident garantează oferirea unor servicii premium pentru pacienți, în conformitate cu cele mai înalte standarde ale calității.