Filme

American History X

Posted On
Posted By admin

Acesta este unul dintre filmele mele preferate si de aceea cred ca merita o recenzie pe masura. Filmul a fost lansat in 1998, avandu-l in rolul principal pe Edward Norton (care si in acest film isi demonstreaza talentul extraordinar), dar eu l-am vazut acum cateva luni. In orice caz, American History X este un film extraordinar, care isi va pastra valoarea peste ani.

Protagonistul filmului este Derek Vinyard (interpretat de Edward Norton), acesta fiind un neonazist, plin de ura si repulsie fata de societatea in care traieste, si care isi extinde influenta asupra fratelui sau mai tanar, Daniel Vinyard (interpretat de Edward Furlong). Intr-o noapte, Derek omoara doi oameni de culoare care incercau sa-i fure masina, fiind inchis pentru 3 ani din cauza acestei crime. Perioada petrecuta in puscarie este traumatizanta pentru Derek, insa, dupa ce isi ispaseste pedeapsa, el este un om nou, renuntand la ideologia pe care o adoptase. In tot acest timp, fratele sau, Daniel, urmase calea neonazismului, Derek incercand acum sa il aduca pe drumul cel bun. Din nefericire, finalul filmului este dramatic, si, din punctul meu de vedere, un pic nedrept, insa va las pe voi sa descoperiti despre ce este vorba si sa va exprimati parerea.

Din punctul meu de vedere, American History X este o drama absolut extraordinara. Subiectul este original iar povestea este captivanta, iar tehnica flashbackului este folisita pentru a aduce in prim plan amintirile protagonistului. Sunt folosite de asemnea scene in alb negru, care sporesc originalitatea filmului. Ceea ce face insa din acest film o capodopera este jocul lui Edward Norton, care da dovada de talent nemasurat, fiind capabil sa treaca de la emotii precum ura, dispretul, la frica, disperare, facandu-le sa prinda viata.

Recomand acest film tuturor, atat pentru faptul ca jocul lui Edward Norton, cat si pentru faptul ca ne invata lucruri ca toleranta, moralitate, aratandu-ne efectele negative ale conflictelor dintre oameni.

Nota mea: 10/10

Related Post

leave a Comment